Εκπαιδευτικά προγράμματα και εργαστήρια στο Summer Camp 2020

Εκπαιδευτικά προγράμματα και εργαστήρια στο Summer Camp 2020
Ανακαλύψτε τα highlights των 3 θεματικών περιόδων:

 

• 1η εβδομάδα | Πολύ παιχνίδι! | 29/6-3/7


Παίζουμε στην αυλή; Παίζουμε ζωγραφίζοντας; Παίζουμε θέατρο; Όχι άλλο παιχνίδι..;
Μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες που συνδυάζουν τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου και το παιχνίδι, την εικαστική δημιουργία και το παιχνίδι, τη θεατρική τέχνη και το παιχνίδι, το χορό, τη γυμναστική με τα κινητικά παιχνίδια της αυλής, μαθαίνουμε να σκεφτόμαστε θετικά, να διασκεδάζουμε και να ζούμε καλύτερα!

Παίζουμε;
Ζωηρά κινητικά παιχνίδια σε συνεργασία με την ομάδα AthensTrainers.

Τρέχεις γρήγορα; Οι γρίφοι σε δυσκολεύουν; Μία ξεχωριστή εμπειρία παιχνιδιών σε περιμένει!
Οι AthensTrainers, μία έμπειρη ομάδα γυμναστών, χορευτών και παιδαγωγών οργανώνει για τους μικρούς μας φίλους κινητικά και παραδοσιακά παιχνίδια, παιχνίδια μυστηρίου κι επίλυσης γρίφων. Ομαδικότητα, ταχύτητα και κινητικότητα μας περιμένουν στην στους υπαίθριους αλλά και κλειστούς χώρους της Τεχνόπολης, για να ξεκινήσει η μέρα μας ευχάριστα, δυναμικά και φυσικά...διασκεδαστικά!

Παίζουμε..θέατρο;
Εργαστήρια θεατρικού παιχνιδιού από την ομάδα θεάτρου «Ανεμόμυλοι»


Μας αρέσει το παιχνίδι; Μας έλειψε η ομαδική δουλειά και η διασκέδαση; Μέσα από τη δράση θεατρικού παιχνιδιού θα προσπαθήσουμε να αναπληρώσουμε …τον χαμένο χρόνο!
Στο Summer Camp στην Τεχνόπολη οι μικροί μας φίλοι θα παίξουν και θα ψυχαγωγηθούν με έμπνευση από τις αρχές και τις βάσεις του θεάτρου. Θα δουλέψουν ομαδικά και θα «συναντηθούν» χωρίς όμως σωματική επαφή, αλλά με άλλους πολλούς δημιουργικούς τρόπους. Στη συνέχεια θα παίξουν με τις σκιές των σωμάτων τους. Γιατί όταν δεν επιτρέπεται να έρθουμε κοντά ο ένας στον άλλον, οι σκιές μας μπορούν να συναντηθούν! Η παντομίμα, το σωματικό θέατρο και ο χορός θα μας οδηγήσουν σε μονοπάτια έκφρασης που μπορεί να μην τα έχουμε περπατήσει. Ας παίξουμε λοιπόν!

Μυστικά στο Γκάζι
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα μυστηρίου στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Τι κρύβεται άραγε στο χρηματοκιβώτιο του παλιού εργοστασίου; Ποια πληροφορία στο ασθενολόγιο του 1970 θα μας οδηγήσει στη λύση ενός περίπλοκου μυστηρίου;
Τα παιδιά εξιχνιάζουν ένα πολύ… περίεργο μυστήριο, με φόντο το παλιό εργοστάσιο φωταερίου, τα μηχανήματα του 19ου αιώνα και το αρχειακό του υλικό. Δεν υπάρχει πιο διασκεδαστικός τρόπος για να ανακαλύψουμε την ιστορία του εργοστασίου, τη γραμμή παραγωγής του φωταερίου αλλά και σημαντικές πληροφορίες για τους επιχειρηματίες που συνέδεσαν τη ζωή τους με το εργοστάσιο.

Πολύχρωμα παιχνίδια!
Εικαστικό bowling και άλλα παιχνίδια με χρώμα από την εικαστικό Γεωργία Λαζάρου

Τι συμβαίνει αν απλώσουμε στο πάτωμα ένα τεράστιο κομμάτι χαρτί και χρώματα; Μα φυσικά τα πάντα!
Γινόμαστε «αφηρημένοι» καλλιτέχνες και χρησιμοποιώντας αντί για πινέλα καθημερινά υλικά, χρηστικά αντικείμενα αλλά και παιχνίδια (!) φτιάχνουμε μοναδικά έργα σύγχρονης τέχνης!

Εικαστικά για ασφάλεια!
Πόσο μακριά μπορούν να μας πάνε (ή να μας κρατήσουν!) δύο φτερά;

Στην αρχή κάθε εβδομάδας στολίζουμε τα δικά μας μοναδικά φτερά που μας βοηθούν να καταλάβουμε το χώρο γύρω μας, κάνοντας φυσικά αισθητή την παρουσία μας! Με τα εικαστικά φτερά μας κρατάμε αποστάσεις και φυσικά... ξεχωρίζουμε!

• 2η εβδομάδα | STEAM: Τέχνη και Μηχανική | 6-10/7


Η εβδομάδα αυτή μας ταξιδεύει στο μαγικό κόσμο των εικαστικών τεχνών και των μεγάλων κατασκευών. Δεν μένουμε όμως εκεί… Τα δημιουργήματά μας ζωντανεύουν με τη χρήση των νέων τεχνολογιών. Η τεχνολογία του 19ου αιώνα συναντά τη σύγχρονη τεχνολογία και αυτή με τη σειρά της την τέχνη! Κι όταν η τέχνη και οι νέες τεχνολογίες συναντηθούν τότε κάτι πολύ μοναδικό δημιουργείται! Γιατί Summer Camp χωρίς STEAM δεν γίνεται!


Φτιάξε τη δική σου ιστορία (I)
Εργαστήριο τέχνης και τεχνολογίας από την εικαστικό Γεωργία Λαζάρου. Τεχνική και εκπαιδευτική επιμέλεια: Μάριος Ξένος

Ποιός είναι ο ήρωας της δικής σου ιστορίας και πού διαδραματίζεται;
Φτιάξε το storyboard της δικής σου φανταστικής ιστορίας και δες την να ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια σου με τη βοήθεια της μηχανικής! Με ανακυκλώσιμα υλικά και χρώματα φτιάχνουμε τις ατομικές μας μακέτες, τους δίνουμε φως και η φαντασία μας δεν σταματά εδώ...


Φτιάξε τη δική σου ιστορία (IΙ)
Εργαστήριο τέχνης και τεχνολογίας από την εικαστικό Γεωργία Λαζάρου. Τεχνική και εκπαιδευτική επιμέλεια: Μάριος Ξένος

...και αφού φτιάξαμε τις δικές μας μικρές ιστορίες, ώρα να μεγαλουργήσουμε φτιάχνοντας μεγάλα ομαδικά έργα!
Ζωγραφίζουμε τα καρέ της ιστορίας μας σε μεγάλη κλίμακα, την ηχογραφούμε και δίνουμε φωνή στους πρωταγωνιστές της με τη βοήθεια της τεχνολογίας! Αλήθεια πόσες φωνές μπορεί να κρύβονται σε μία ιστορία;

Χορεύουμε;
Διαδραστικό εργαστήριο χορού κι ομαδικών παιχνιδιών από την ομάδα Artfygio

Ακούσατε ποτέ ότι οι μηχανές μπορούν να χορέψουν;

Ε... λοιπόν, μέσα από το δημιουργικό εργαστήριο χορού θα γίνουμε οι ίδιοι εφευρέτες νέων μηχανών, μεγάλων και μικρών, και θα εξερευνήσουμε πως μπορούν να κινηθούν αλλά και να… χορέψουν!

Παίζουμε με τα μηχανήματα
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα ανακάλυψης στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου


Ποιος ήταν ο εφευρέτης του φωταερίου; Ποια σημαντική εφεύρεση υπάρχει σήμερα μέσα στο παλιό εργοστάσιο;
Ένα πολύ διασκεδαστικό παιχνίδι ανακάλυψης, αφιερωμένο στις εφευρέσεις και το μηχανολογικό εξοπλισμό του εργοστασίου φωταερίου, περιμένει τους μικρούς μας φίλους! Ανακαλύπτουμε μαζί τα μηχανήματα του 19ου αιώνα και τη λειτουργία τους. Αγγίζουμε το υλικό κατασκευής τους και μαθαίνουμε την ιστορία τους παίζοντας!

Οι περιπέτειες του Πάβ
Θεατρική παράσταση από την ομάδα θεάτρου Hippo Theatre Group


Έχεις ακούσει ποτέ έναν τζίτζικα με κακή φωνή; Αυτός είναι ο Πάβ που στις συναυλίες του το εξαγριωμένο κοινό του πετάει λαχανικά αντί να χειροκροτεί! Οι μικροί μας φίλοι θα ανακαλύψουν τις περιπέτειες του τζίτζικα αλλά και ένα όμορφο ταξίδι στην αυτογνωσία.


* Το κείμενο είναι βασισμένο στο παραμύθι του Φώτη Δούσου με τίτλο: Παβ ο
φάλτσος τζίτζικας και η περιπέτεια με τα τυφλά μυρμήγκια (εκδόσεις Μικρή
Σελήνη), το οποίο ήταν υποψήφιο για το βραβείο του περιοδικού Αναγνώστης και για το βραβείο IBBY.

• 3η εβδομάδα | Άνθρωποι και περιβάλλον | 13-17/7


Εκπαιδευτικά προγράμματα, εικαστικά εργαστήρια, παιχνίδια μυστηρίου, κινητικά παιχνίδια και ένα ολοκαίνουριο escape room στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου από την ομάδα των Athens Clue, που πρώτοι οι συμμετέχοντες στο Summer Camp θα έχουν την τύχη να δοκιμάσουν, βοηθούν τους μικρούς μας φίλους να ανακαλύψουν, με αφορμή το εργοστάσιο φωταερίου, πώς τα εργοστάσια μπορούν σήμερα να περιορίσουν την περιβαλλοντική ρύπανση, ποιά είναι η αξία της ανακύκλωσης και τι χρειάζεται να κάνει ο καθένας από εμάς για να προστατέψει το περιβάλλον και τον πλανήτη που ζούμε!

Escape room στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου από την ομάδα των Athens Clue
Τι ήταν αυτός ο θόρυβος; Σας μυρίζει κάτι;
Οι κάτοικοι του Γκαζιού αναφέρουν ότι παράξενοι ήχοι ακούγονται από το εργοστάσιο φωταερίου. Παραπονιούνται για μία έντονα δυσάρεστη μυρωδιά. Κάτι παράξενο συμβαίνει στο εργοστάσιο φωταερίου!
Μία ειδική ομάδα επιστημόνων πρέπει να δώσει τη λύση και να αποτρέψει μία μεγάλη οικολογική καταστροφή που προκαλεί η επεξεργασία γαιανθράκων για την παραγωγή φωταερίου.
Γρίφοι, σκηνικά, ήχοι και ειδικός φωτισμός μας ταξιδεύουν πίσω στο χρόνο όταν το εργοστάσιο φωταερίου λειτουργούσε. Γινόμαστε πρωταγωνιστές μίας φανταστικής ιστορίας μυστηρίου αναζητώντας τη λύση και προστατεύοντας το περιβάλλον.

Ας χορέψουμε ξανά!
Διαδραστικό εργαστήριο χορού από την ομάδα Artfygio

Ο πλανήτης μας χρειάζεται βοήθεια!
Ζητούνται παιδιά με σούπερ φαντασία, σούπερ χορευτικές ικανότητες και σούπερ διάθεση για να σώσουν τον Πλανήτη Γη! Σας περιμένουμε στο δημιουργικό εργαστήριο χορού για να ενώσουμε τις σούπερ δυνάμεις μας, παίζοντας και χορεύοντας, με σκοπό να προστατέψουμε το φυσικό μας περιβάλλον.


Παίζουμε..θέατρο;
Εργαστήρια θεατρικού παιχνιδιού από την ομάδα θεάτρου «Ανεμόμυλοι»


Το παιχνίδι μέσω της θεατρικής τέχνης συνεχίζεται...
Η παντομίμα, το σωματικό θέατρο και ο χορός και αυτή τη βδομάδα θα μας διασκεδάσουν! Μαθαίνουμε τα στοιχεία της φύσης, προστατεύουμε το περιβάλλον και δουλεύουμε ομαδικά, τηρώντας πάντα τις αποστάσεις.


Το νερό...νεράκι
Κυνήγι θησαυρού στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου αφιερωμένο στο νερό

Γιατί το εργοστάσιο φωταερίου χρησιμοποιούσε πολύ νερό; Πού έβρισκε την ποσότητα νερού που χρειαζόταν;
Ένα «δροσερό» κυνήγι θησαυρού περιμένει τους συμμετέχοντες στο Summer Camp! Οι μικροί μας φίλοι μέσα από ένα διασκεδαστικό παιχνίδι μαθαίνουν τη γραμμή παραγωγής, την αξία του νερού για το εργοστάσιο φωταερίου αλλά και τη σημασία του νερού για τη βιομηχανία γενικότερα.

Το μεγάλο σπλάς!
Ένα εργαστήριο δροσιάς από την εικαστικό Γεωργία Λαζάρου!

Παίρνουμε χρώματα, νερό και ανακυκλώσιμα υλικά, σχεδιάζουμε το σχήμα του σώματός μας και αφήνουμε το πολύχρωμο αποτύπωμά μας στο περιβάλλον. Δροσιζόμαστε και ανακαλύπτουμε νέες δυνατότητες. Παίζουμε με τα πιο θεαματικά «σπλας» πάνω στα δικά μας μοναδικά έργα!

*Κάθε περίοδο οι μικροί μας φίλοι επιπλέον παρακολουθούν εκπαιδευτικά προγράμματα και συμμετέχουν σε ομαδικά παιχνίδια με τους παιδαγωγούς τους εμπνευσμένα από τις θεματικές των περιόδων, παίζουν στην παιδική χαρά και στο υπερσύγχρονο action park που φιλοξενούνται στην αυλή της Τεχνόπολης και παρακολουθούν προβολές ταινιών.

Δείτε ακόμα

DIY ART LAB

Ετοιμαστείτε να ανακαλύψετε το παλιό εργοστάσιο φωταερίου μέσα από τις πιο ευφάνταστες κατασκευές! Ακολουθώντας τις οδηγίες των σύντομων και διασκεδαστικών βίντεο του DIY Art Lab και χρησιμοποιώντας απλά υλικά που...

Περισσότερα

ΕΝΑΣ ΠΟΝΤΙΚΟΣ ΤΡΥΠΩΣΕ ΣΤΟ ΓΚΑΖΙ!

Η πρωτότυπη και διαδραστική ξενάγηση Ένας ποντικός τρύπωσε στο Γκάζι, βασισμένη στις αρχές του museum theater, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου για πρώτη φορά το 2016, γίνεται ψηφιακή! Ακολουθούμε...

Περισσότερα