Εκπαιδευτική μουσειοβαλίτσα «Ταξιδεύουμε με Γκάζι»


Φέρε το μουσείο στο σχολείο όσο μακριά κι αν βρίσκεται!

Τι ακριβώς κάνει ένας γκαζιέρης; Πώς φαντάζεσαι μία μέρα στο παλιό εργοστάσιο φωταερίου; Σε ποιες οδούς παρατηρείται διαρροή φωταερίου; Η νέα εκπαιδευτική μουσειοβαλίτσα που σχεδίασε η ομάδα του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου ταξιδεύει… με γκάζι στα σχολεία της χώρας, προσκαλώντας τους μαθητές να ανακαλύψουν το μουσεί και τη βιομηχανική μας κληρονομιά, όπου κι αν βρίσκονται, μέσα από ευφάνταστο εκπαιδευτικό υλικό και συναρπαστικές δημιουργικές δραστηριότητες που προάγουν τη γνώση μέσα από τη διάδραση, την τέχνη και το παιχνίδι.

Στόχος της μουσειοβαλίτσας «Ταξιδεύουμε με Γκάζι» είναι να φέρει σε επαφή τους μαθητές 8-12 ετών με το παλιό εργοστάσιο φωταερίου, τη λειτουργία και ιστορία του, τα μηχανήματα του 19ου αιώνα,τους εργαζομένους και τις αναμνήσεις τους, ακόμη και τους ήχους και τις μυρωδιές του παλιού εργοστασίου.Οι μαθητές θα κατανοήσουν έννοιες όπως «προϊόν», «γραμμή παραγωγής», «εργοστάσιο», αλλά και ειδικότερα τη σχέση του εργοστασίου με την ενέργεια, το περιβάλλον και τον άνθρωπο κι έτσι, μαθήματα όπως η σύγχρονη ιστορία, η φυσική και ιδιαίτερα η θεματική της ενέργειας, η γλώσσα και τα καλλιτεχνικά γίνονται παιχνίδι!

Γιατί να την επιλέξετε:

Οι ευχάριστες δραστηριότητες που προτείνει η μουσειοβαλίτσα του ΒΜΦ ενισχύουν την κοινωνική ενσυναίσθηση και ευαισθησία των παιδιών γύρω από κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα, ενώ οι ομαδικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες που σχεδιάστηκαν προωθούν την ανάπτυξη και την καλλιέργεια κοινωνικών δεξιοτήτων, όπως η ομαδική δουλειά, η επικοινωνία, η ενεργός συμμετοχή και η συνεργασία, αλλά και δεξιοτήτων ζωής, όπως η υπευθυνότητα, η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, η κριτική σκέψη, η επίλυση συγκρούσεων κ.ά.

Τι περιλαμβάνει η μουσειοβαλίτσα:
• Έντυπες οδηγίες προς τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές
• Οπτικοακουστικό υλικό (προβολή βίντεο)
• Ιστορικά αρχεία και αντίγραφα εγγράφων
• Αισθητηριακοί κύβους διάδρασης
• Παιχνίδι με κάρτες
• Επιτραπέζιο παιχνίδι
• Παιχνίδι μυστηρίου
• Κατάλογος Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου
• Ερωτηματολόγιο αξιολόγησης

Κάθε παιχνίδι/εκπαιδευτική δραστηριότητα περιλαμβάνει ιστορικές και άλλες συμπληρωματικές πληροφορίες καθώς και φωτογραφικό υλικό για τη θεματική που καλύπτει.

Για τον σχεδιασμό των εκπαιδευτικών δράσεων, έμπνευση και παρακαταθήκη αποτέλεσε το ίδιο το εργοστάσιο φωταερίου και οι άνθρωποι που έζησαν και δούλεψαν σε αυτό σαν κρίκοι μία κοινής αλυσίδας για την ομαλή λειτουργία του. Το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό υλικό προτείνεται να αξιοποιηθεί στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων στην ενότητα «Φροντίζω το Περιβάλλον» (υποενότητα: Παγκόσμια Τοπική & Πολιτιστική Κληρονομιά), προσφέροντας επιπλέον περιεχόμενο για τον/την εκπαιδευτικό.

Ρωτήστε μας για το πώς μπορείτε να αξιοποιήσετε το εκπαιδευτικό υλικό της μουσειοβαλίτσας και οι έμπειροι μουσειοπαιδαγωγοίμας θα σας κατευθύνουν.


Πληροφορίες
Για μαθητές 8-12 ετών
Για να δανειστείτε τη μουσειοβαλίτσα, επικοινωνήστε μαζί μας Δευτέρα-Παρασκευή,11:00-17:00, στο τηλ. επικοινωνίας:213-0109325 ή μέσω e-mail στο: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

*Στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης και προστασίας από τον Covid-19 η μουσειοβαλίτσα απολυμαίνεται μετά από κάθε δανεισμό.

 

Δείτε ακόμα

DIY ART LAB

Ετοιμαστείτε να ανακαλύψετε το παλιό εργοστάσιο φωταερίου μέσα από τις πιο ευφάνταστες κατασκευές! Ακολουθώντας τις οδηγίες των σύντομων και διασκεδαστικών βίντεο του DIY Art Lab και χρησιμοποιώντας απλά υλικά που...

Περισσότερα

ΕΝΑΣ ΠΟΝΤΙΚΟΣ ΤΡΥΠΩΣΕ ΣΤΟ ΓΚΑΖΙ!

Η πρωτότυπη και διαδραστική ξενάγηση Ένας ποντικός τρύπωσε στο Γκάζι, βασισμένη στις αρχές του museum theater, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου για πρώτη φορά το 2016, γίνεται ψηφιακή! Ακολουθούμε...

Περισσότερα