ΔΡΑΣΕΙΣ

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΞΕΝΑΓΗΣΗ «ΠΟΙΟΣ ΚΡΑΤΑΕΙ ΤΟ ΦΑΝΑΡΙ»

Τι ονειρευόταν ο Γάλλος επιχειρηματίας του παλιού εργοστασίου φωταερίου της Αθήνας; Ποιες ήταν οι συνθήκες εργασίας για τους εργάτες; Αλήθεια, δούλευαν στο εργοστάσιο γυναίκες; Τι δουλειά είχε ένας γιατρός στο εργοστάσιο; Ποιο ήταν το καθιερωμένο δρομολόγιο ενός φανοκόρου;

Η ευρηματική και ιδιαίτερα επιτυχημένη θεατρική ξενάγηση «Ποιος κρατάει το φανάρι» επιστρέφει και φέτος στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου προσκαλώντας τους συμμετέχοντες να ανακαλύψουν ένα σπάνιο βιομηχανικό μνημείο και την ιστορία του με διαδραστικό και διασκεδαστικό τρόπο.

Μέσα από μια πρωτότυπη θεατρική διαδρομή με ξεναγό τον ηθοποιό-ερμηνευτή Χρήστο Χριστόπουλο από την ομάδα θεάτρου «Ανεμόμυλοι», οι επισκέπτες θα κινηθούν στους βιομηχανικούς χώρους, θα ταξιδέψουν στις εποχές και θα ανακαλύψουν βιωματικά την ιστορία του παλιού εργοστασίου και τη γραμμή παραγωγής του φωταερίου, ζωντανεύοντας τις μνήμες των ανθρώπων που συνέδεσαν τη ζωή τους με το εργοστάσιο και την περιοχή του Γκαζοχωρίου.

Η θεατρική ξενάγηση είναι σχεδιασμένη σύμφωνα με τις τεχνικές του museum theater και απευθύνεται σε ενήλικο κοινό. Ανακαλύψτε την ιστορία του εργοστασίου που έδωσε φως και ενέργεια στην Αθήνα για περισσότερα από 120 χρόνια με τον πιο συναρπαστικό τρόπο!

«ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΠΕΡΙΠΑΤΟΙ ΣΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ»: Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΑΘΗΝΩΝ ΣΤΟ ΒΜΦ

Μουσικοί Περίπατοι στα Μουσεία
H Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Τη Δευτέρα 6 Μαρτίου 2023, στις 20.30, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών επισκέπτεται το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων για μια συναρπαστική μουσική βραδιά με φόντο το παλιό εργοστάσιο φωταερίου που έδωσε φως στην Αθήνα για περισσότερα από 120 χρόνια.

Φανταστικές ιστορίες με κυρίαρχα στοιχεία τους τον έρωτα, τον θάνατο, την αγάπη και τον χορό. Ένα από τα ιστορικότερα σύνολα μουσικής δωματίου της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, το Κουαρτέτο Εγχόρδων Αθηνών (Απόλλων Γραμματικόπουλος – βιολί, Παναγιώτης Τζιώτης – βιολί, Πάρις Αναστασιάδης – βιόλα, Ισίδωρος Σιδέρης – βιολοντσέλο) ενώνει τις δυνάμεις του με την κορυφαία αρπίστα Γωγώ Ξαγαρά σε μια μοναδική συναυλία στην καρδιά του εργοστασίου φωταερίου, στο κτίριο των Παλαιών Φούρνων.

TEDDY'S NIGHT ΣΤΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΩΤΑΕΡΙΟΥ

Τα αγαπημένα λούτρινα ζωάκια των παιδιών
κοιμούνται στο Μουσείο

 

Για οικογένειες με παιδιά 3-6 ετών

 

Το Teddys night, η δράση που λάτρεψαν τα παιδιά, επιστρέφει το Σάββατο 11 και την Κυριακή 12 Μαρτίου στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων. Εκεί, μια σειρά συναρπαστικών δράσεων περιμένει τους μικρούς μας φίλους 3-6 ετών και τις οικογένειές, οι οποίες θα κορυφωθούν με ένα πρωτότυπο και διασκεδαστικό sleepover, αφού τα αγαπημένα teddies (λούτρινα παιχνίδια) των παιδιών θα περάσουν το βράδυ στο παλιό εργοστάσιο φωταερίου! Την επόμενη μέρα, τα παιδιά θα ανακαλύψουν πώς πέρασαν τα teddies μακριά τους, αν έκαναν νέους φίλους στο Μουσείο, αν ήταν ήσυχα ή αν έκαναν σκανταλιές, ποιο μηχάνημα τους άρεσε περισσότερο και πολλά άλλα…

 

Η δράση θα ξεκινήσει στις 17.30 όπου η οικοδέσποινα των teddies, κυρία Τέντυ, θα υποδεχθεί στο ΒΜΦ τα παιδιά με τις οικογένειές τους και φυσικά τα λούτρινα ζωάκια τους: σκυλάκια, βατραχάκια, παπάκια, λιονταράκια, τίγρεις κ.ο.κ. Αμέσως μετά, μέσα από ένα συναρπαστικό θεατροπαιδαγωγικό εργαστήριο οι μικροί συμμετέχοντες θα ανακαλύψουν τις περιπέτειες των ζώων και τον θαυμαστό τους κόσμο.

GAS-WORKING TOGETHER: NEW PERSPECTIVES

Ημερίδα με θέμα την επανάχρηση της ευρωπαϊκής βιομηχανικής κληρονομιάς

Σάββατο 4 Μαρτίου 2023
Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

Ελεύθερη είσοδος με κράτηση θέσης

Πώς αξιοποιείται η βιομηχανική κληρονομιά στις σύγχρονες πόλεις; Πόσο σημαντική είναι η έννοια της επανάχρησης στον αστικό ιστό; Ποια εργοστάσια παραγωγής φωταερίου στην Ευρώπη χρησιμοποιούνται σήμερα ως χώροι πολιτισμού και τεχνολογίας;

Tο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου σε συνεργασία με την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Βιομηχανικά Δελτία Απογραφής» (ΒΙΔΑ) συνδιοργανώνουν το Σάββατο 4 Μαρτίου 2023 στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων την ημερίδα “Gas-working together: New perspectives” με θέμα την επανάχρηση των εγκαταστάσεων φωταερίου στην Ευρώπη και με τη συμμετοχή ομιλητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. H ημερίδα παρουσιάζεται στο πλαίσιο του εορτασμού των 10 χρόνων λειτουργίας του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου και εγκαινιάζει την εορταστική χρονιά, προοιωνίζοντας μια σειρά από δράσεις που θα ακολουθήσουν και θα ανακοινωθούν στο προσεχές διάστημα.

ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ: GAS LIGHTYEAR

H πρώτη «Νύχτα στο Μουσείο» για το 2023 είναι γεγονός! Τα Σάββατο 11 Φεβρουαρίου, το Βιομηχανικό Μουσείου Φωταερίου προσκαλεί οικογένειες με παιδιά 7-11 ετών στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων όπου θα πραγματοποιηθεί μια αξέχαστη βραδιά γεμάτη μυστήριο και ένα ξέφρενο πάρτι με αφορμή τα γενέθλια του μουσείου που φέτος γίνεται 10 χρονών!

Η αγαπημένη δράση έρχεται αυτή τη φορά με… ταχύτητα φωτός και τίτλο “Gas Lightyear”! Θέμα της δράσης δεν είναι άλλο από το «φως». Με φυσικό σκηνικό το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής φωταερίου που έδωσε φως στην Αθήνα για περισσότερα από 120 χρόνια, οι συμμετέχοντες θα εξερευνήσουν τη μαγική δύναμη του φωτός μέσα από μια σειρά από απίθανες δράσεις, όπως θεατρικό παιχνίδι, πειράματα και παιχνίδια εξερεύνησης. Αν, λοιπόν, σου αρέσουν τα μυστήρια, αν τα παλιά εργοστάσια σε γοητεύουν, αν μπορείς να δεις ακόμα και μέσα στο σκοτάδι, τότε σίγουρα δεν πρέπει να χάσεις αυτή τη «Νύχτα στο Μουσείο» που θα κορυφωθεί με ένα μεγάλο πάρτι!

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΞΕΝΑΓΗΣΗ «ΠΟΙΟΣ ΚΡΑΤΑΕΙ ΤΟ ΦΑΝΑΡΙ» 6, 13, 20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2023

Τι ονειρευόταν ο Γάλλος επιχειρηματίας του παλιού εργοστασίου φωταερίου της Αθήνας; Ποιες ήταν οι συνθήκες εργασίας για τους εργάτες; Αλήθεια, δούλευαν στο εργοστάσιο γυναίκες; Τι δουλειά είχε ένας γιατρός στο εργοστάσιο; Ποιο ήταν το καθιερωμένο δρομολόγιο ενός φανοκόρου;

Η ευρηματική και ιδιαίτερα επιτυχημένη θεατρική ξενάγηση «Ποιος κρατάει το φανάρι» επιστρέφει και φέτος στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου προσκαλώντας τους συμμετέχοντες να ανακαλύψουν ένα σπάνιο βιομηχανικό μνημείο και την ιστορία του με διαδραστικό και διασκεδαστικό τρόπο.

Δείτε ακόμα

DIY ART LAB

Ετοιμαστείτε να ανακαλύψετε το παλιό εργοστάσιο φωταερίου μέσα από τις πιο ευφάνταστες κατασκευές! Ακολουθώντας τις οδηγίες των σύντομων και διασκεδαστικών βίντεο του DIY Art Lab και χρησιμοποιώντας απλά υλικά που...

Περισσότερα

ΕΝΑΣ ΠΟΝΤΙΚΟΣ ΤΡΥΠΩΣΕ ΣΤΟ ΓΚΑΖΙ!

Η πρωτότυπη και διαδραστική ξενάγηση Ένας ποντικός τρύπωσε στο Γκάζι, βασισμένη στις αρχές του museum theater, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου για πρώτη φορά το 2016, γίνεται ψηφιακή! Ακολουθούμε...

Περισσότερα