Click on each building and learn more about its function!
Καθαρτήρια
Το κτίριο αυτό είναι από τα πρώτα που κατασκευάστηκαν στο εργοστάσιο. Εδώ, το φωταέριο καθαριζόταν από τα τελευταία υπολείμματα πίσσας, την αμμωνία και τη ναφθαλίνη. Τα μηχανήματα καθαρισμού πίσσας (Pelouze) βρίσκονται στη θέση τους μέχρι και σήμερα.
Αεριοφυλάκιο 1
Τα αεριοφυλάκια είναι τεράστια κυλινδρικά δοχεία στα οποία αποθηκευόταν το φωταέριο πριν προωθηθεί με αγωγούς στο δίκτυο της πόλης. Ήταν το πρώτο που χτίστηκε στο εργοστάσιο (γύρω στο 1860) και μπορούσε να αποθηκεύσει μέχρι και 7.000 κυβικά μέτρα αερίου. Είναι από τα πιο χαρακτηριστικά κτίρια του χώρου λόγω της πέτρινης βάσης του και του περίτεχνου εξωτερικού του σκελετού.
Σήμερα, στεγάζει το Ραδιοφωνικό Σταθμό «Αθήνα 9.84».
Αεριοφυλάκιο 2
Τα αεριοφυλάκια είναι τεράστια κυλινδρικά δοχεία στα οποία αποθηκευόταν το φωταέριο πριν προωθηθεί με αγωγούς στο δίκτυο της πόλης. Το δεύτερο αεριοφυλάκιο του εργοστασίου, χτισμένο στις αρχές του 20ού αιώνα, έχει χωρητικότητα 4.000 κυβικά μέτρα.
Σήμερα, στεγάζει το INNOVATHENS, τον Κόμβο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων.
Αεριοφυλάκιο 3
Τα αεριοφυλάκια είναι τεράστια κυλινδρικά δοχεία στα οποία αποθηκευόταν το φωταέριο πριν προωθηθεί με αγωγούς στο δίκτυο της πόλης. Το αεριοφυλάκιο 3, το μεγαλύτερο που λειτούργησε στον ελλαδικό χώρο με χωρητικότητα 15.000 κυβικά μέτρα, κατασκευάστηκε το 1909. Σήμερα, το σήμα κατατεθέν της περιοχής του Γκαζιού παραμένει ανέπαφο και αποτελεί πολύτιμη μαρτυρία για τις κατασκευές αυτού του τύπου.
Tip:Κάνε τη βραδινή σου βόλτα στην Τεχνόπολη και δες το φωτισμένο αεριοφυλάκιο 3!
Δεξαμενές Καθαρισμού
Εδώ το φωταέριο καθαριζόταν από το υδρόθειο, το οποίο απομακρυνόταν λόγω της δυσάρεστης μυρωδιάς του. Μέσα στο κτίριο υπήρχαν 18 δεξαμενές με ειδικό χώμα που κατακρατούσε τις ενώσεις του θείου.
Γραφεία Διοίκησης
Εδώ λειτουργούσαν τα γραφεία του εργοστασίου καθώς και αποθήκες ανταλλακτικών, εργαλείων και μηχανημάτων.
Σήμερα, στεγάζει τις διοικητικές υπηρεσίες της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων.
Κτίριο Πίεσης και Διανομής
Στο κτίριο αυτό γινόταν ο έλεγχος και η ρύθμιση της πίεσης του φωταερίου πριν διοχετευτεί στο δίκτυο της πόλης. Είναι ένας από τους πιο παλαιούς χώρους του εργοστασίου, ιδιαίτερα σημαντικός για τη διανομή του φωταερίου, και διατηρεί στο εσωτερικό του το σύνολο του μηχανολογικού εξοπλισμού.
Λουτρά
Ο χώρος αποδυτηρίων και λουτρών για την καθημερινή υγιεινή των εργαζομένων. Εδώ, επίσης, έτρωγαν στο διάλειμμά τους.
Μηχανουργείο
Στο Μηχανουργείο γίνονταν οι επιδιορθώσεις των εργαλείων, των μηχανημάτων και των οχημάτων του παλιού εργοστασίου. Εδώ, κατασκευάζονταν επίσης ανταλλακτικά που χρησιμοποιούνταν στη γραμμή παραγωγής του φωταερίου.
Νέο Υδαταέριο
Μετά τη θετική εμπειρία της πρώτης μονάδας υδαταερίου, το 1952 προστέθηκε μια νέα μεγαλύτερη μονάδα για να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες.
Σήμερα, στεγάζει το Παρατηρητήριο, το Industrial Gas Museum Shop, το χώρο που πραγματοποιούνται τα εκπαιδευτικά προγράμματα τοτ Μουσείου και την αίθουσα προβολών.
Παλαιό Υδαταέριο
Το κτίριο κατασκευάστηκε στις αρχές του 20ού αιώνα για να στεγάσει την παραγωγή υδαταερίου, ενός αερίου που παραγόταν από κωκ, το βασικό στέρεο κατάλοιπο της απόσταξης του λιθάνθρακα, και την ανάμειξή του με ατμό.
Σήμερα, διατηρεί το μεγαλύτερο μέρος του μηχανολογικού του εξοπλισμού και στεγάζει το καφέ της Τεχνόπολης.
Σιδηρουργείο
Το κτίριο κατασκευάστηκε γύρω στο 1890 και λειτουργούσε ως σιδηρουργείο του εργοστασίου.
Παλαιοί/Νέοι Φούρνοι
Τα κτίρια των φούρνων αποτελούν την «καρδιά» του εργοστασίου. Εδώ ολοκληρωνόταν το πρώτο στάδιο της παραγωγής φωταερίου, η απόσταξη του λιθάνθρακα.
Ψυχραντήρια
Πρόκειται για ένα σύνολο 168 κάθετων σωλήνων, ύψους 6 μέτρων, που χρονολογούνται από το 1903. Αποτελούν τον πρώτο σταθμό καθαρισμού του παραγόμενου φωταερίου, αμέσως μετά την απομάκρυνσή του από τους φούρνους. Εδώ, με ένα σύστημα ψύξης (εξωτερικά των σωλήνων έτρεχε νερό) έπεφτε η θερμοκρασία του φωταερίου ενώ παράλληλα το φωταέριο διαχωριζόταν από την πίσσα.
The production line of gas
Producing gas from hard coal.
The raw material for the gas productions is coal, which was imported from abroad since there were not enough coal reserves in Greece. The three main stages of the gas production were:
1st stage: Distillation (overheating) In order to produce gas, coal had to be heated in extremely high temperatures that exceed 1,000 ˚C. This procedure was performed in special retorts-distillation horns and it lasted about 5 hours leading to the production of coal gas.
2nd stage: Purification The coal gas that was produced in the retorts contained various elements that had to be removed, such as tar, ammonia, naphthalene and hydrogen sulfide. These are by-products that can be used in the field of industry, chemistry, road works etc.
3rd stage: Storage After its purification, coal gas had to be stored in large metallic tanks, called gasholders. The Athens Gasworks had four gasholders, three of which still remain today. The gasholders functioned through a system of two or three metallic drums which were raised or lowered depending on the amount of coal gas produced and the demand for distribution in the city’s gas network.
Production of water gas
The term water gas means the gas produced by mixing coke with steam. The production of water gas is supplementary to the production of coal gas, thus decreasing production costs. The Athens Gasworks had two water gas production units.