ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ - ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ: ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός συγγραφής και παράστασης θεατρικού έργου «Θέατρο στο Μουσείο» με θέμα «Ιστορίες Μετακίνησης» και αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από Μικρασιατική Καταστροφή, που υλοποιείται στο πλαίσιο του Culture is Athens/ Πολιτισμός είναι η Αθήνα. Οι τρεις χώροι που συμμετείχαν, το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» και η Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων, παρουσίασαν τις 9 παραστάσεις που βασίστηκαν στα θεατρικά έργα που προκρίθηκαν στον διαγωνισμό έπειτα από ανοιχτό κάλεσμα του Δήμου Αθηναίων στους καλλιτέχνες της πόλης να δημιουργήσουν θεατρικά έργα με έμπνευση τις έννοιες της μετακίνησης και της προσφυγιάς και κεντρικό άξονα την πόλη της Αθήνας και τις συλλογές των τριών πολιτιστικών χώρων.

Από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο, κάθε χώρος μεταμορφώθηκε για λίγο σε θεατρική σκηνή και φιλοξένησε τρεις παραστάσεις σε μία μέρα, βασισμένες στα τρία καλύτερα θεατρικά κείμενα που διακρίθηκαν ανά χώρο από την κριτική επιτροπή. Μετά τις παραστάσεις κριτική επιτροπή και κοινό ανέδειξαν κατόπιν ψηφοφορίας την αγαπημένη τους παράσταση, η οποία βραβεύτηκε με χρηματικό έπαθλο.

ΒΡΑΒΕΙΑ

Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Σε κλίμα χαράς και παρουσία πλήθους κόσμου, παρουσιάστηκαν την Τρίτη 18 Οκτωβρίου στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, με φυσικό σκηνικό το κτίριο των Παλαιών Φούρνων. Και τα τρία έργα είχαν ως έμπνευση το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου και περιστρέφονταν γύρω από τις έννοιες της μετακίνησης και της προσφυγιάς, με κεντρικό άξονα την πόλη της Αθήνας.

Το πρώτο έργο με τίτλο «Σαν Πνεύμα Καθαρό», σε συγγραφή και σκηνοθεσία Ευγενίας Τζιρτζιλάκη, ήταν ένας καθηλωτικός μονόλογος ενός εργάτη που δούλεψε στο εργοστάσιο φωταερίου. Το δεύτερο έργο «Ο Μπεχτσής/ Ο Νυχτοφύλακας», σε συγγραφή Κώστα Λάκη και σκηνοθεσία Λίλης Σακκά (θεατρικό εργαστήρι Πρέβεζας) ήταν ένα έργο για τη φιλία που κέρδισε τις εντυπώσεις και αναδείχθηκε νικητής έπειτα από ψηφοφορία κοινού και κριτικής επιτροπής. Με έμπνευση τη Μικρασιατική Καταστροφή και σημείο εκκίνησης το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, το έργο μάς ταξίδεψε πίσω στο παρελθόν, όταν το εργοστάσιο φωταερίου λειτουργούσε και αποτέλεσε το κρησφύγετο δύο προσφύγων από τη Σμύρνη. Οι περιπέτειες των δύο φίλων ξεδιπλώθηκαν με χιούμορ και συγκίνηση από τους ταλαντούχους ηθοποιούς Κοσμά Μαρκή και Σπύρο Παπαδιώτη (θεατρικό εργαστήρι Πρέβεζας), αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα του κοινού. Το τρίτο έργο «Άσπρα Άλογα στο Γκάζι», σε συγγραφή Βαλάσιας Βατζόλα, ήταν μια ακόμα δυνατή ιστορία για την απροσδόκητη φιλία δύο εργατών στο εργοστάσιο από άλλους κόσμους.

Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη»

Θεατρική και ιδιαίτερα θερμή ατμόσφαιρα δημιουργήθηκε και στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου, όταν στην κεντρική αίθουσα του μουσειακού χώρου ανέβηκαν οι τρεις παραστάσεις που προκρίθηκαν στο πλαίσιο του διαγωνισμού. Και οι τρεις παραστάσεις εμπνεύστηκαν από τον χώρο του μουσείου, τη ζωή, το έργο και τις μετακινήσεις της Αγγελικής Χατζημιχάλη στον ελλαδικό χώρο, στο πλαίσιο της επετείου των 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή.

Το κοινό μεταφέρθηκε σε τρία διαφορετικά σκηνικά έμπνευσης από τους τρεις σκηνοθέτες και σεναριογράφους. Η πρώτη παράσταση, του Βασίλη Τρυφουλτσάνη με τίτλο «Αγγέλων Πόνημα» οδήγησε το κοινό με απλό σκηνικό τρόπο σε συνδυασμό με λόγο και χορευτικές κινήσεις στον χώρο στο πρόσωπο της Αγγελικής Χατζημιχάλη. Η δεύτερη παράσταση του Γιώργου Σιούλα με τίτλο «Υπό το θόλο του Ιωνικού ουρανού» μάς μετέφερε σε κλίμα αναπόλησης ζωής με σκέψεις για την πορεία της Ελληνίδας λαογράφου μέσα από μια συγκινητική και ιδιαίτερα παραστατική αφήγηση. Το τρίτο έργο της Μαριάννας Τζανή με τίτλο «ΕΔΩ. Ένα σκηνικό τέχνασμα για την μετακίνηση» που κρίθηκε ως η καλύτερη παράσταση, τόσο από την κριτική επιτροπή όσο και από το κοινό, έδωσε έναν εντελώς διαφορετικό τόνο στον χώρο, καθώς η σκηνοθετική έμπνευσή της εντυπωσίασε με την πρωτοτυπία της ως συνολικό αποτέλεσμα λόγου, μουσικής και συμμετοχής των θεατών στην έννοια της μετακίνησης.

Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων

Όσοι παραβρέθηκαν στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου βίωσαν μια διαφορετική και δυνατή εμπειρία, εκείνη του μουσειακού θεάτρου. Τρία θεατρικά έργα «ταξίδεψαν» το κοινό στη σημερινή αλλά και σε παλιότερες εποχές με κεντρικό άξονα την ιστορία του ιστορικού κτιρίου της Πινακοθήκης, στο πλαίσιο της επετείου μνήμης για τη Μικρασιατική Καταστροφή μέσα από τις ενδιαφέρουσες αφηγήσεις των πρωταγωνιστών, αποδεικνύοντας το πόσο άμεσο ερμηνευτικό εργαλείο είναι το μουσειακό θέατρο.

Η πρώτη παράσταση της Μυρτούς Πλουμίδη «Δός μοι τούτον τον ξένον», η οποία κέρδισε ομόφωνα το πρώτο βραβείο, ζωντάνεψε τους δύο ζωγράφους, Στρατή Δούκα και Φώτη Κόντογλου, σε ένα διάλογο φωτίζοντας πτυχές τόσο της προσφυγιάς, όσο και της γειτονιάς του Μεταξουργείου. Η δεύτερη παράσταση της Αντιγόνης Κατσαδήμα «Χαρούμενοι δυστυχισμένοι» ζωντάνεψε μια κυρία που ζει στην περιοχή και επισκέπτεται την Πινακοθήκη, ξετυλίγοντας ταυτόχρονα την ιστορία της περιοχής και την προσωπική της. Η τρίτη παράσταση της Φωτεινής Βαμβούκη «Δεν γεννήθηκα πρόσφυγας» ξεκινά από μια μάνα που ξεριζώνεται με τα παιδιά της από τα εδάφη της Μικράς Ασίας, έως δύο πολίτισσες εγκατεστημένες στην περιοχή του Μεταξουργείου που θυμούνται τις αλλοτινές πατρίδες.

Οι παραστάσεις παρουσιάστηκαν στον εκθεσιακό χώρο της Πινακοθήκης Δήμου Αθηναίων που φιλοξενεί την έκθεση του Γιώργου Ιωάννου «Εσωτερική διαδρομή», η οποία θα διαρκέσει έως τις 29 Ιανουαρίου 2023.

*Η δράση «Θέατρο στο Μουσείο» υλοποιείται από την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων και τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων και εντάσσεται στο σχέδιο του Δήμου Αθηναίων για τον πολιτισμό «Culture is Athens / Πολιτισμός είναι η Αθήνα» που έχει στόχο την αναβάθμιση, ενοποίηση και ανάδειξη του πολιτιστικού ιστού της πρωτεύουσας, αλλά και την έμπρακτη στήριξη των καλλιτεχνών και των εργαζόμενων στον κλάδο του πολιτισμού.

Δείτε ακόμα

DIY ART LAB

Ετοιμαστείτε να ανακαλύψετε το παλιό εργοστάσιο φωταερίου μέσα από τις πιο ευφάνταστες κατασκευές! Ακολουθώντας τις οδηγίες των σύντομων και διασκεδαστικών βίντεο του DIY Art Lab και χρησιμοποιώντας απλά υλικά που...

Περισσότερα

ΕΝΑΣ ΠΟΝΤΙΚΟΣ ΤΡΥΠΩΣΕ ΣΤΟ ΓΚΑΖΙ!

Η πρωτότυπη και διαδραστική ξενάγηση Ένας ποντικός τρύπωσε στο Γκάζι, βασισμένη στις αρχές του museum theater, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου για πρώτη φορά το 2016, γίνεται ψηφιακή! Ακολουθούμε...

Περισσότερα